Čo je to xylitol?

Úžasný objav pre zdravie

 
Happy_family
 Pretože výskyt obezity, cukrovky a iných chorôb vzrastá, ľudia potrebujú účinnejšie spôsoby prevencie a liečby. Takmer každý chce vedieť viac, robiť viac a mať viac možností na udržanie si optimálneho zdravia. Avšak mnohí ľudia – možno aj vy – skôr liečia následky chorôb než by im predchádzali. Prevencia pomocou vyhýbania sa zdroju týchto problémov – ľahko dostupným potravinám sladeným cukrom a umelými sladidlami a vystavenie sa baktériám vo vysoko mobilnej spoločnosti – môže byť ťažká, ak nie nemožná. Jedným zo spôsobov, ako obmedziť tieto zdravotné problémy, je zneškodniť škodlivé prvky a udržať ich takými neškodnými ako je len možné, aj keď sme im vystavení. Xylitol môže byť významným prostriedkom tohto zneškodnenia.
 

 Xilovit-logo-2

Xylitol významne pomáha pri cukrovke a regulácii váhy

Xylitol je prirodzené sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru.  Svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68 – používanie xylitolu v mnohých potravinách, ktoré bežne obsahujú cukor, pomáha udržať normálnu hladinu glukózy.

Nízky GI xylitolu nielen pomáha udržať úroveň krvného cukru, ale pomáha aj  pri prejedaní sa a nadváhe. Xylitol sa v tele absorbuje a metabolizuje pomaly a postupne, pričom zväčšuje pocit nasýtenosti a znižuje riziko prejedania. A pretože má o 40% menej kalórií ako cukor, xylitol pomáha zmenšovať príjem kalórií a uľahčuje znižovanie váhy.

Xylitol – označovaný na výrobkoch ako uhľovodík – sa v potravinách používa od roku 1960 a v USA je schválený ako potravinový doplnok pre diétne výrobky v neobmedzenom množstve.  Môže sa bezpečne používať pri cukrovke a hypoglykémii.

Xylitol významne pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest

Keď určité škodlivé baktérie vstúpia do tela, prilepia sa na sliznicu nosa a hrdla, kde sa začnú množiť a spôsobujú infekciu a chorobu. Na rozdiel od mnohých antibiotík, ktoré zabíjajú väčšinu baktérií a nechávajú odolné „superbakrérie“ nepoškodené, chemické zloženie xylitolu zabraňuje škodlivým baktériám, aby sa prilepili na sliznicu a množili, pričom normálnymi čistiacimi procesmi sa baktérie vyplavia.

Xylitol významne pomáha pri ochoreniach ústnej dutiny

Vyše tridsaťpäťročné pravidelné klinické testy potvrdzujú, že pre zuby je xylitol najlepším sladidlom, a 5-uhlíkové zloženie je kľúčom k jeho úspechu. 6-uhlíkové zloženie ostatných polyolových sladidiel, ako napríklad sorbitolu, môžu baktérie v ústach metabolizovať, výsledkom čoho je kyselina, spôsobujúca zubný kaz. Tieto polyoly sa nazývajú kariogénne alebo spôsobujúce zubný kaz – pozor, nesmieme si ich zamieňať s karcinogénnymi.Dokonca sa zistilo, že aj sorbitol do určitej miery podporuje zubný kaz.

Xylitol s jeho 5-uhlíkovou štruktúrou nedokážu ústne baktérie metabolizovať, čo im zabraňuje produkovať kyselinu spôsobujúcu zubný kaz. Preto je xylitol klasifikovaný ako nekariogénny, pretože nepodporuje kazivosť zubov. V podstate sa ukázalo, že xylitol znižuje výskyt zubného kazu o 80 percent.

Žuvačky a cukríky vyrobené bez cukru s xylitolom už získali oficiálnu podporu aspoň šiestich národných organizácií zubných lekárov a ďalších organizácií v rôznych krajinách. (Stomatologické a národné organizácie vo Fínsku, Nórsku, Švédsku, Anglicku, Írsku, Estónsku a Holandsku a tiež Spoločná odborná komisia pre potravinové doplnky – JECFA – a Úrad pre potraviny a lieky – FDA – v USA). Konkrétne sa zistilo, že xylitol:

  • obmedzuje vznik zubného povlaku
  • zabraňuje kazu tým, že zabraňuje vzniku kyseliny v povlaku
  • podporuje remineralizáciu zubnej skloviny
  • pomáha pri pocite sucha v ústach

Xylitol – správne sladidlo aj pri kandidóze

Xylitol neposkytuje živnú pôdu pre rast plesní Candida. Napriek svojej sladkej chuti nie je potravou pre plesne, ktoré sa živia cukrami. Plesne sa pri nedostatku potravy nedokážu rozmnožovať a preto je xylitol bezpečným sladidlom pre ľudí trpiacich kandidózou. Tým, že obmedzuje rast plesní, prispieva k obnoveniu vyváženej črevnej mikroflóry.